UniKrea - Uttryckande Konst och Livsfrågor

Bild och Myt - en väg till självkännedom i arbetet med människor

©NadjaGruberg/UniKrea

UniKrea - Uttryckande Konst och Livsfrågor är bild, röst, rörelse, musik, poesi, sagor, myter, drömmar, berättande, samtal.

©Nadja Gruberg/UniKrea

UniKrea - Uttryckande Konst och Livsfrågor

Bild och Myt som självkännedom

Konsten och myten kan hjälpa oss reflektera över livet och ge oss de verktyg vi behöver för att öka vår självförståelse. För myten är urberättelsen om vad det innebär att vara människa. Den är allmängiltig och unik på samma gång och gestaltar det som är nödvändigt för människan att förstå. Via myt och bild kan du närma dig, utforska och formulera din livsberättelse. Genom att arbeta med och måla de inre bilder myten väcker, kan även okända delar av ditt inre framträda.

Myten förmedlar en kollektiv kunskap om människans livsvillkor. Samtidigt som den är komplex och ständigt kan omtolkas, är den inte förhandlingsbar. Och kanske är det därför myten fortfarande är aktuell och kan hjälpa oss reflektera över livet och vår plats i universum - för världen kommer inte till oss genom mätbara data utan genom berättelser...

"Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt" diktar Tomas Tranströmer. "Du blir aldrig färdig, och det är som det skall". Under valven inom dig kan du vila, drömma och bara vara. Och kanske sedan utforska de dunkla hörnen eller lyfta blicken mot de välvda bågarna... 

Kursen vänder sig till dig som arbetar med människor och vill lära dig mer om myter och bildskapandeprocessen för att kunna tillämpa detta i ditt arbete.  

 

 

UniKrea - Uttryckande Konst och Livsfrågor, erbjuder kurser där du arbetar med olika myter. Under tre dagar arbetar vi intensivt med utgångspunkt från en myt. Efter berättandet, målar du bilder myten skapat i ditt inre. Känslor, tankar, minnen och andra associationer myten och bildskapandet väckt, integreras därefter i samtal parvis och i grupp.

Kursen kan fungera som påfyllnad för dig som arbetar med människor och är öppen att utforska ditt inre. Samtidigt med det egna skapandet och reflekterande samtal om skapandeprocessen i gruppen, får du med dig en metod att arbeta med myt och bild.

Kursen kommer att ges återkommande från och med sommaren 2016.

© Nadja Gruberg 2012-2016

Text och bilder ©Nadja Gruberg 2011-2016

©Nadja Gruberg 2011-2016

 

UniKrea refererar till den etruskiska skapelsegudinnan Uni, det kvinnliga sexuallivets beskydarinna, och insikten om att när skapandet har sitt ursprung i det djupt personliga, blir det både unikt och universellt.

Hos romarna är motsvarigheten till Uni, Juno, som härskar över kvinnans själ. Juno är kvinnans genius - hennes skapande inre kraft och kvinnliga essens.

 

 

 

UniKrea - Uttryckande Konst och Livsfrågor är beläget på Fjällgatan 23B i Stockholm, 10 minuters promenad från Slussen. I min studio 3 trappor upp i huset, kan du njuta av ljuset och mötet mellan himmel och hav, och även vända blicken inåt, mot dina inre rum. Här kan vi samtala om det du längtar efter att förstå och behöver formulera och om du vill, också använda andra uttryck som bild, röst, rörelse, musik, poesi och drama, vilka alla ingår i uttryckandets konst. När våra sinnen, känslor, tankar och ord samverkar i formulerandet av vår livshistoria, blir resultatet ökad tillit och förankring i oss själva.

 

UniKrea - Uttryckande Konst och Livsfrågor
Fjällgatan 23B 116 28 Stockholm  Telefon:0708-407761 
unikreastudio(at)gmail.com 
Hemsida:www.unikrea.se
Blogg: uttryckandekonst.blogspot.se 

 

UniKrea grundades 1986 av Nadja Gruberg,

MA i  Expressive Therapies, Dipl. Uttryckandekonst terapeut (SRUK), Dipl. Bildterapeut (SRBt), Fil.kand. i Pedagogik, Dramapedagog (RAD). Utbildad i GIM och samtalsterapi.

 

UniKrea erbjuder även Existentiella samtal, GIM, Bildterapi och Uttryckande Konstterapi, enskilt eller i grupp.

 

Kurser med fokus på myt och bildskapande med reflekterande samtal om skapandeprocessen ges återkommande från och med sommaren 2013: myten om Inanna, Persefone och Medusa.

 

 

 

 

 Åter till UniKreas infosida

 Tillbaks till första sidan

UniKrea - Uttryckande Konst och Livsfrågor finns på Facebook.

Sidan skapad i Firefox 22 Januari 2014. Senast uppdaterad 7 April 2016.

Text och bild Copyright ©Nadja Gruberg/UniKrea 2016